Naujienos


Gyva Negyvoji jūra

Negyvoji jūra

Remiantis istoriniais šaltiniais pati garsioji Kleopatra geidė gauti išskirtines teises turėti dalį Negyvosios jūros dėl stebuklingųjų purvo savybių. Aktyviai pritaikydama savo protėvių grožio receptus ją jau nuo 20 metų vergės ištepdavo purvu nuo galvos iki kojų galiukų. O vėliau kai Markas Antonijus savo mylimajai užkariavo Negyvosios jūros pakrantę, Kleopatra čia įkūrė, šiais laikais vadinama farmakologijos ir kosmetikos fabriką. Tai sąlyginai išliko ir iki šių dienų…

Istorija

Gydomosios balneoterapinės Negyvosios jūros savybės žinomos nuo senų laikų. Dar judėjai ir romėnai statė ant jos krantų vandens ir purvo gydyklas. Senovės Romos istorikas Flavijus prieš 2000 metų rašė, kad pats karalius Erodas lankė karštuosius šaltinius prie Negyvosios jūros, kur rasdavo gydymą ir ramybę. Gražuolė karalienė Kleopatra puikiai žinojo apie stebinantį mineralų poveikį odai ir naudojo Negyvosios jūros druskas ir mineralus atsijauninimui.

Geografija

Pasaulyje yra septyni stebuklai, vienas iš kurių – Negyvoji jūra. Negyvoji jūra – druskingas nenutekantis ežeras. Ilgis – 76 kilometrai, plotis – iki 17 kilometrų, plotas – 1050 kv.km, gylis – iki 356 m. Ežeras yra 395 metrais žemiau jūros lygio. Tai yra pati giliausia įduba Žemėje, susidariusi dėl tektoninių jėgų poveikio, dėl kurio nusileido sausumos dalis, kuri šiuo metu yra Jordano upės slėnis. Jis yra Sirijos-Afrikos įduboje. Negyvosios jūros rajone yra įvairių tipų uolienų. Ikikembrijaus uolienos (daugiausia granitas, rūgštingos vulkaninės uolienos), pietuose paleozojaus ir lizozojaus. Uolienų įvairumas parodo Negyvosios jūros vandens mineralinės sudėties unikalumą ir turtingumą. Dėl šių priežasčių Negyvoji jūra turi daug neįprastų geocheminių savybių. Jos vanduo turi labai didelį druskingumą ir unikalią cheminę sudėtį.

Negyvosios jūros vanduo

Negyvoji jūra — turtingiausias mineralų ir mikroelementų, esančių jos vandenyje ir purve, šaltinis. Per tūkstantmečius daugelis termomineralinių šaltinių pripildydavo savo vandenimis Negyvąją jūrą. Saulei kaitinant vanduo garavo, o mineralai susikaupdavo. Todėl druskų kiekis Negyvojoje jūroje maždaug 10 kart didesnis, nei jūrų ir vandenynų vandenyse. Negyvosios jūros ir jos baseino vandens cheminės sudėties palyginimas su kitais ežerais ir vandenynu parodo, kad Negyvosios jūros vandens vidutinis druskingumas sudaro 31.5 % («Некоторые геохимические аспекты Мертвого Моря и вопросы его возраста» 1961, , Яков Бентор). SO4 jonų koncentracija labai žema, o bromo – rekordiškai aukšta visame Žemės vandens paviršiuje. Daugelis kalcio jonų Negyvojoje jūroje ir jos baseine neutralizuojamas chloridais. Jei kitose jūrose vyrauja natrio chloridas – 97 procentai, tai Negyvojoje jūroje NaCl dalis sudaro tik 12-18 procentų. Likusi dalis – tai kalio, magnio, bromo druskos ir kt.

Vandens telkinių  mineralų ir jonų sudėtis mg/litre
Ingredientai Negyvoji jūra Atlanto vandenynas Jordano upė
Natris Na+ 39,15 10,77 0,22
Kalis K+ 7,96 0,39 0,03
Magnis Mg++ 45,34 1,29 0,10
Chloras Cl- 227,54 19,35 0,76
Bromas Br- 5,36 0,07 0,01
Mineralai 343,20 35,00 1,53

Negyvosios jūros vandens temperatūra – nuo 19 laipsnių vasarį iki 31 laipsnio rugpjūtį.

the dead seaNegyvojoje jūroje yra gyvybė!

1936 metais daktaras Wilkansky vandens pavyzdžiuose 3-4 km atstumu nuo Jordano upės žiočių įvairiuose gyliuose, esant 28% bendrai mineralų koncentracijai, rado bakterijų.

Tolimesni negyvosios jūros mikrobiologinio ir biologinio tyrimo klausimai susiję su Benjamino Elazari-Volkani veikla. Jo daktaro disertacijoje („Negyvosios jūros mikrofloros tyrimas“, Hebrajų universitetas, Jeruzalė, 1940 m.) pirmą kartą aprašyta ir identifikuota negyvosios jūros mikroflora. 1983 m. A.Orenas be bakterijų 4-5×104 ląstelių ml populiacijos Negyvosios jūros vandenyje išveisė ir labai mažą dumblių Dunaliela kiekį (4-6 ląstelės ml). Remiantis šiais duomenimis į žinyną „Vadovas bakterijoms pažinti“ buvo įtrauktos archebakterijos (terminologija nurodyta remiantis knygaВ. Альбертс, Д. Брей, Д. Льюис, М Рэфф и др. «Молекулярная биология клетки» том 1, издательство «Мир» , 1994) . Archebakterijos buvo įtrauktos į Halobacterium klasę grupėmis:

— Halobacterium salinarium
— Halobacterium citirubrum
— Halobacterium nalobium
— Halobacterium marismortui
— Halobacterium trapanicum

Gydomosios savybės

Šiuolaikiniai medicininiai tyrimai patvirtina, kad palankūs Negyvosios jūros mineralų ir druskų deriniai turi gydomąjį poveikį esant įvairiems susirgimams. Negyvosios jūros vanduo efektyviai padeda gydant alergijas, psoriazę, egzemą, inkštirus. Jis taip pat prisideda prie kraujotakos sustiprėjimo ir medžiagų apytakos pagerėjimo. Ramina nervų sistemą, valo odą, gerina jos išvaizdą, prisideda prie slogų ir anginų gydymo. Mineralinis Negyvosios jūros purvas gydo žaizdas, stiprina plaukų šaknis, šalina seborėją ir pleiskanas. Po purvo aplikacijų išsilygina raukšlelės, odos senėjimo procesas sulėtėja. Pastebėtas purvo gydomasis poveikis esant migrenos ir galvos skausmams. Purvo aplikacijos ant sąnarių ir stuburo turi gydomąjį poveikį esant įvairiems susirgimams: artrozėms, artritams, osteochondrozėms, radikulitui, reumatizmui, sąnarių skausmams, stresui, pervargimui, nemigai. Unikalios gydomosios Negyvosios jūros savybės atsirado dėl daugelio faktorių, tarp kurių išskirtinės klimatinės sąlygos:

330 saulėtų dienų per metus, metinis kritulių kiekis ne daugiau 50 mm, aukštas atmosferinis slėgis. Žemas drėgnumas ir smarkus garavimas, esant dideliam bromidų kiekiui ore, sustiprina medžiagų apykaitą, išplečia bronchus ir kraujagysles, normalizuoja nervų sistemos veiklą. Toks vandens, turtingo mineralais, filtruotais saulės spindulių troposfera, ir sauso dykumos oro derinys pritraukia daugelį žmonių.

Jau 5000 metų minima Negyvoji jūra, bet ir iki šios dienos ji neatskleidė žmogui ir mažos savo paslapčių dalies.

Bendrinkite šį įrašą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *