Naujienos


Ar žinojote apie šeivamedį?

juodauogis-seivamedis   Šeivamedis gydo daugelį ligų

Juoduogis šeivamedis (Sambukus nigra L.) yra bene dažniausiai iš visų gydomųjų augalų vartojamas liaudies medicinoje. Žmonės jam sugalvojo „Šveicariškos arbatos“ pavadinimą. Žieduose yra prakaitavimą skatinančių glikozidų, flavono glikozido artino, eterinio aliejaus, cho­lino, kavos, obuolių ir valerijonų rūgščių, o uogose – gliukozės ir fruktozės, rauginių medžiagų, vitamino C, daug kalio, karoti­no, askorbo rūgšties, aminorūgščių.

Lapai ir žiedai malšina karščiavimą, ra­mina. Įvairios augalo dalys vartojamos prakaito ir šlapimo išsiskyrimui skatinti, kaip lengvi vidurius laisvinantys, uždegi­mus gydantys ir žaizdas dezinfekuojantys vaistai. Žiedų antpilas rekomenduojamas sergant chroniškais viršutinių kvėpavimo takų uždegimais ir peršalimo ligomis. Kaip papildoma priemonė, juodauogis šeivamedis tinka reumatui, anginai, gripui, po­dagrai, artritui gydyti. Valgomasis šaukštas žaliavos užpilamas stikline karšto vandens, virinama ant mažos ugnies 15 minučių. Po to atvėsinama ir nusunkiama. Nuovi­ras vartojamas šiltas, po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną prieš valgį.

seivamedisgenSergant sąnarių ir raumenų uždegi­mais, neuralgija, juodauogio šeivamedžio žiedų ir ramunėlių mišinys (lygiomis dali­mis) užplikomas verdančiu vandeniu ir uždedami šutekliai. Dėl inkstų ligų atsira­dus tinimams patariama gerti žievės ir uogų antpilą. Lapais gydomi nudegimai, furunkuliozė, iššutusios vietos, hemoro- jaus gumbai. Šiuo tikslu jie nuplikomi ir dedami ant pažeistų vietų.

Iš šeivamedžio žiedų galima pasidaryti losjono veidui. 10 žiedynų užpilama 0,5 I verdančio vandens ir parą ekstrahuojama. Perkošiama ir laikoma šaldytuve. Ypač tinka švelniai paakių odai.

Bendrinkite šį įrašą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *